Afrikas noshörningar är ett hett villebråd för tjuvjägare och det är en oslagbar känsla att verkligen kunna göra skillnad för dessa magnifika djur. För det har vi gjort tillsammans med er! Minns ni våra välgörenhetsauktioner där alla deltagare fick chansen att bjuda på olika upplevelsepaket till några av Afrikas med exklusiva hotell och safarilodger? Vi anordnade tre sådana auktioner och alla intäkter gick oavkortat till våra utvalda välgörenhetsprojekt, bland annat Rhinos Without Borders. Nu har vi glada nyheter från Botswana.
Omflyttning av noshörningar till skyddade områden
Rhinos Without Borders är ett samarbete mellan de exklusiva ekoturismarrangörerna andBeyond och Great Plains Conservation. Initiativet startade 2014 som en direkt respons på den exponentiella ökningen av den illegala tjuvjakten i Sydafrika. Målet var att samla in hisnande 5 miljoner amerikanska dollar för att kunna förflytta 100 noshörningar med flyg från Sydafrikas högriskområden till mindre utsatta områden i Botswanas vildmark där djuren har större chans att överleva och föröka sig. Kostnaden att flytta en noshörning är omkring 50 000 amerikanska dollar med 25 procent av det beloppet avsatt för säkerhet och bevakning av djuret i dess nya habitat under kommande tre år.
Lyckan att kunna sponsra en noshörning
2016 fick vi äntligen ihop tillräckligt med pengar för att sponsra en noshörning för omflyttning med flyg från Sydafrika till en hemlig plats i Botswana. Nu i oktober 2021 var Travel Beyonds marknadschef, Annika Björkroth, på plats i Botswana och fick se honan med egna ögon – F303 eller Noisette som vi kallar henne. Hon var dräktig sedan 16 månader och vid sin sida hade hon en två-årig kalv. Bara två dagar efter att Annika åkt därifrån födde Noisette sin andra kalv. Förlossningen gick bra och nytillskottet visade sig vara en 50-kilo tung noshörningsflicka. Total babylycka!
Från 87 till 130
Rhinos Without Borders har förflyttat 87 noshörningar och varje könsmogen hona har fött minst en kalv vilket har gjort att den nya populationen i Botswana har vuxit till 130 individer. Nu har man därför ändrat fokus från omflyttning till att övervaka den nya Botswana-populationen inklusive alla nya kalvar.
Tusen tack!
Stort tack alla ni som kom på våra Afrikakvällar och som bjöd på de unika upplevelsepaketen. Tillsammans kan vi ha gjort skillnad för en hel art. Vill du resa på safari till Botswana och få chansen att se ”vår” noshörning och hennes kalvar, tveka inte att kontakta oss för en skräddarsydd offert.
BAKGRUND OCH MER INFORMATION
Tjuvjakt och illegal handel med noshörningshorn
Afrikas noshörningar lever under större hot än någonsin på grund av ökad tjuvjakt och idag dödas drygt 1000 noshörningar varje år, främst i Sydafrika. Den illegala handeln med noshörningshorn och andra djurdelar från utrotningshotade djur beräknas snart omsätta belopp lika stor som knarkhandelns. Ett enda horn kan säljas för upp till tio miljoner kronor på den svarta marknaden som drivs av efterfrågan från Asien – alltmer från Vietnam, där en växande ung överklass betraktar dem som en statussymbol och bjuder gäster på extrakt av horn inför fester.
Rykten om mirakulösa egenskaper
Traditionell kinesisk medicin tillskriver pulveriserat noshörningshorn egenskaper som att mildra baksmälla, bota cancer och höja potensen. Faktum är att noshörningshorn består av kompakta fibrer av keratin, liknande människohår och fingernaglar, vilket gör pulvret ungefär lika effektivt för att bota cancer som om du skulle bita på dina egna naglar. Trots detta är priset per gram betydligt högre än både guld och kokain.
Brutal jakt och slakt
Tjuvskyttarna, bland annat kinesisk maffia, skyr inga medel. De jagar djuren med hjälp av helikoptrar och skjuter med automatgevär oavsett vem som står i vägen. En annan populär metod är att jaga från marken med pilar för att först oskadliggöra noshörningen, sedan kapa av hornen med motorsåg och lämna det lemlästade djuret att förblöda. Även om de tjockhudade djuren har rykte om sig att vara tuffa, är de mycket lätta att tjuvjaga. Förutom att de ser dåligt besöker noshörningar vattenhål dagligen, vilket gör dem till lätta måltavlor när de släcker törsten.
Utan turismen dör noshörningarna
Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år, och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. I dag återstår fem arter och det är en kamp mot tiden om vi ska lyckas rädda dem. Det krävs givetvis offentliga utbildningskampanjer för att minska efterfrågan på noshörningshorn, men det krävs också anti-tjuvjaktsarbete med bättre skydd, effektivare kontroll och ökat samarbete mellan myndigheter, naturvårdsorganisationer och lokalbefolkningen. Dessutom krävs det att företag som tjänar pengar på safariturism fortsätter att använda en del av sina intäkter för att skydda djurlivet – utan safariturismen skulle förmodligen Afrikas noshörningar varit utrotade för längre sedan.
Det här kan du göra
Det du som safariresenär kan göra är att avstå från att posta bilder på utrotningshotade djur på sociala medier eftersom dina bilder kan hjälpa tjuvjägare att förstå var djuren befinner sig. Om du ändå delar bilder från din safariresa, var noga med att stänga av geo-taggningen på telefonen innan du publicerar.
Du kan också ge ett ekonomiskt bidrag till Rhinos Without Borders, Världsnaturfonden eller djurskyddsorganisationen World Animal Protection.
-
Annika Björkroth Independent Travel Designer
-
Marianne Wanneby Digital Media Manager
mw@travelbeyond.se
Vårt urval
-
Botswana
Afrikas sista riktiga vildmark och hem för Okavangodeltat